keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Prinsessakakku

Meillä juhlittiin tyttäreni 8-vuotis synttäreitä viikonloppuna. Kyselin jo hyvissä ajoin, että minkä kakun hän haluaa. Minttusuklaakakun ja prinsessakakun välillä käytiin arvontaa pitkän aikaa, kunnes lopulta sitten Rinsessa päätyi tähän vaaleanpunaiseen unelmaan. Kakkutikkareissa kun oli jo suklaata.





Metsästin ystäviltäni täydellisen kakkupohjan reseptiä ja sain SannaM.ltä vinkin kokeilla vanhaa isoäidin "spongecake" reseptiä. Se osoittautui oivaksi ohjeeksi, sillä kakusta tuli äärimmäisen kaunis ja pysyi hyvin kasassa, mikä tässä kakussa on tosi tärkeää.



PRINSESSAKAKKU



Kakkupohja:

4 munaa
2 dl sokeria
1 dl kiehuvaa vettä
3 dl vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta

Munat ja sokeri vatkataan vaahdoksi. Kaada kiehuva vesi sekaan vähitellen koko ajan vatkaten. Vatkaamista jatketaan vielä 10 minuuttia. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe. Kääntele jauheseos varovasti muna-sokerivaahtoon.

Laita irtovuoan pohjalle leivinpaperi, voitele ja korppujauhota vuoka.



Paista uunin alatasolla 200C asteessa noin ½ tuntia - muista, että jokainen uuni on erilainen, älä availe uunin luukkua turhaan paistamisen aikana. Peitä foliolla, jos pinta tummuu mielestäsi liikaa. Kokeile kypsyys tikulla.







Kumoa kakkupohja ritilän päälle jäähtymään melko nopeasti paistamisen jälkeen. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan.







Täyte:

400 g vaniljarahkaa
3 dl kermaa vaahdotettuna
sitruunan kuorta raastettuna
5 liivatelehteä
1 ½ sitruunan mehu
600 g pakastevadelmia sulatettuna

Pane liivatteet kylmään veteen. Sulata valutetut liivatelehdet tilkkaan kuumaa sitruunamehua.

Sekoita rahkan joukkoon loppu sitruunan mehu, hiukan jäähtynyt liivateseos. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja yhdistä rahkaan. Tarkista makeus - käytin valmista vaniljarahkaa, joka on jo makeutettu - koin ettei kakku tarvitse lainkaan sokeria. Muista, että koristeluun käytetään sokerimassaa.

Kaiva kaapin perältä se upea pyöreäpohjainen kulho, jota et ole käyttänyt ikuisuuksiin. Vuoraa se kelmulla ja ryhdy kokoamaan kakkua ylösalaisin. Kansilevyn reunat kannattaa pyöristää. Kostuta mieleiselläsi nesteellä, sokerivesikin käy. Jaa puolet vadelmista ja rahkatäytteestä kansilevylle. Nosta keskimmäinen levy päälle, kostuta ja levitä loput täytteistä. Lopuksi paina pohja tasaisesti kiinni, kostuta. Tiivistä kelmu kakun ympärille ja nosta kylmään vähintään 4 tunniksi hyytymään.

Mielestäni tähän asti on hyvä tehdä jo edellisenä päivänä.








Koristelu:

3 dl vispikermaa
500 g pinkkiä RegalIce sokerimassaa
100 g ruskeaa suklaanmakuista sokerimassaa
elintarvikeliimaa koristeiden liimaamiseen

Kumoa kakku tarjoiluvadille, poista muovi. Vatkaa 3 dl:a kermaa suht kovaksi vaahdoksi, älä makeuta. Levitä kermavaahto kakun päälle tasaisesti. Kauli sokerimassa tomusokeroidun alustan päällä tasaisen paksuksi ohueksi pyöreäksi levyksi. Varmista, että levy on tarpeeksi iso riittämään kakun ympärille. Mutta sitten - nyt alkaa se inhottavin vaihe.... Ja pelottavin. Sokerimassalevy tulisi saada repeämättä kakun päälle. Hermostuttaa. No huh. Onnistuihan se. Tasoittele massa tasaiseksi pyörittämällä kakkua. Leikkaa helmat pois. Koristele mieleiseksesi.





             Onnea rakas pikku-Anniina!






Tässä vielä vuoden 2011 kiekkohuuman innoittama "tre kronor" kakku :D



Ja vielä yksi.. 






torstai 19. huhtikuuta 2012

Mango-passion juustokakku

Tämä keltainen kakku loistaa kahvipöydässä yhtä kirkkaana ja keltaisena kuin kevääseen heräilevä aurinko. Raikas ja kirpsakka.






        MANGO-PASSIONJUUSTOKAKKU



250 g keksejä, esimerkiksi bastogne ja pipareita
100 g voisulaa

400 g maustamatonta tuorejuustoa
3 prk mangososetta
2 munankeltuaista
2 dl kermaa vaahdotettuna
sokeria, vaniljasokeria
8 liivatelehteä, limemehua

passionhedelmää
3 liivatelehteä, limemehua





1. Hienonna keksit monitoimikoneessa, sekoita voisula keksimurujen sekaan. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla, myös reunoilta. Painele keksimassa 24cm vuoan pohjalle tiiviisti ja laita vuoka jääkaappiin hetkeksi. Tein lisäksi kaksi pientä 6cm kakkua.

2. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan.

3. Notkista tuorejuusto, lisää siihen mangosose, sokeri ja keltuaiset. Vispaa kerma ja lisää juustomassaan.

4. Purista liivatteista vesi ja liueta liivatteet kuumaan limemehutilkkaan. Jos pöydässäsi ei ole pieniä ihmisiä, niin mikään ei estä sinua käyttämästä esim Cointreau likööriä tähän tarkoitukseen. Yhdistä juustomassaan.

5. Kaada seos vuokaan keksipohjan päälle ja nosta kylmään. Anna hyytyä noin 6 tuntia.

6. Halutessasi voit koristella muullakin tavalla, itse käytin passionhedelmää, jonka liivatteen kanssa hyydytin kakun pintaan. Tämä vaatii vielä uuden hyydytysajan, mutta tunti pari riittänee.









torstai 12. huhtikuuta 2012

Karitsan potkaa & tsatsikia

Lammasta rakastan. Ja Kreikkaa.. Lampaan lihan maku vie ajatukset pieneen suloiseen tavernaan jossain kaukana Kreikan saaristossa hiljaisella rannalla turkoosien laineiden liplattaessa pyöreisiin kiiltäviin rantakiviin. Toinen muisto lampaan lihasta vie mummon pääsiäispöydään. Mummo teki mahtavaa lampaanviulua - nämä karitsan potkat ovat aivan kuin pikkuruisia mummon pääsiäispaisteja. Potkat onnistuivat hyvin ja lihasta tuli suussa sulavan pehmeää.





                KARITSAN POTKAT



4 karitsan potkaa

marinadi:

10 valkosipulin kynttä
tuoretta rosmariinia
tuoretta timjamia
sitruunan kuorta
suolaa
1 dl vahvaa espressoa
oliiviöljyä












Laita potkat marinoitumaan jääkaappiin viimeistään edellisenä iltana.

Muista ottaa lampaat ajoissa huoneenlämpöön ennen paistoa.
 








pataan:

palsternakkaa
porkkanaa
valkosipulin kynsiä
mustapippureita
rosmariinikimppu
2 laakerinlehteä
3 dl punaviinia
2 dl vahvaa espressoa
vettä
voita paistamiseen





Ruskista potkat voissa. Siemaile punaviiniä. Lisää muut ainekset pataan, laita kansi päälle ja nosta pata 150 C asteiseen uuniin pitkäksi aikaa. Itse annoin olla noin viisi tuntia.

Keitä paistoliemi kasaan kastikkeeksi. Siivilöi. Minä sorruin lisäämään kermaa ja maku oli hurmaava.

Laita uunissa lisukkeeksi rosamundaviipaleita ja punajuurilohkoja, joiden pinnalle olet pirskotellut hyvää oliiviöljyä, suolaa, mustapippuria ja tuoretta timjamia.































             TSATSIKI


3 dl turkkilaista maustamatonta
jogurttia
puolikas raastettu kurkku
valkosipulinkynsi
loraus sitruunanmehua
oliiviöljyä


Valuta kurkku hyvin ja myös jogurtti tarvittaessa. Sekoita kaikki ainekset yhteen.

Dippaile vaaleaan leipään tai syö lampaan kastikkeena.









Seitsemän vuotias tyttäreni oli yllätykseksi tehnyt herttaiset istumapaikkaliput - voi pikkumurua :)
                          





perjantai 6. huhtikuuta 2012

Saltimbocca & sitruunainen sahramirisotto

On pääsiäinen, ihana pitkä viikonloppu. Viime viikon Lapin reissun jälkeen leppoisa kotona hengailu tuntuukin enemmän kuin tarpeelliselta ja johtaa useisiin keittiössä vietettyihin tunteihin. MasterChefin Johannan, jota suuresti ihailen, tänä tiistaina painetehtävässä loihtima hurjan kaunis annos toi inspiraation kehittää pitkäperjantain kotiruoka samaan muotoon.





Menuulla on keväinen broiskusta valmistettu saltimbocca, hyvin kirpsakan sitruunaista sahramirisottoa, vihreää tankoparsaa ja uunikirsikkatomaatteja.


                  SALTIMBOCCA



2 pkt prosciutto di parmaa
500 g broilerin rintafileitä
tuoretta salviaa
hyvää oliiviöljyä

vihreää tankoparsaa, kirsikkatomaatteja, tuoretta basilikaa, yrttiöljyä


Levitä paketti herkullista ilmakuivattua prosciuttoa folion päälle. Friteeraa nopeasti suurimmat salvian lehdet hyvässä oliiviöljyssä, tämä ei pakollista, itse vain tykkään niin salvialle aina tehdä. Maista yksi - on ihanan rapsakka maku! Leikkaa broilerin rintafileet muhkeiksi pitkiksi suikaleiksi ja asettele tasapaksuksi pötköksi prosciuton päälle. Viimeisenä asettele salvian lehdet tasaisesti. Salviaa saisi mielestäni olla enemmänkin kuin mitä laitoin - lasten takia en uskaltanut laittaa enempää. Kierrä rullaksi kääretortun tapaan ja kääräise folio ympärille tiiviiksi pötkyläksi.

Tässä välissä laitetaan kaikki misat tosi hyvään kondikseen. Kun olet lähes valmis aloittamaan risoton teon, voit laittaa pötkylät uuniin 200 C asteiseen uuniin 30 minuutiksi. Laita viimeisiksi 15 minuutiksi mukaan uuniin kirsikkatomaatin puolikkaat, joiden päälle on rouhittu suolaa ja ripoteltu tuoretta basilikaa.

Anna kääröjen vetäytyä vielä hetki ennen leikkuuta.






























Risottoja teen paljon. Niiden tekemisessä on jotain terapeuttista, pikkuruiset, avuttomat riisin jyväset tarvitsevat sinua, et saa jättää niitä yksin. Kait siinä äidinvaistot herää ;)



        SITRUUNAINEN SAHRAMIRISOTTO




5 dl Scottin Superfino Carnaroli risottoriisiä

oliiviöljyä
pieni sipuli
pari valkosipulin kynttä
kuivaa vermuttia
kiehuvaa kasvislientä
mustapippuria
1 ½ sitruunan mehu
hieman raastettua sitruunan kuorta
tuoretta timjamia
sahramia
raastettua Pecorino Romano juustoa
sormisuolaa tarvittaessa





Freesaa pieneksi pilkottua sipulia hetken oliiviöljyssä. Lisää valkosipuli hieman kypsymään. Lisää riisit ja kuullota koko ajan sekoittaen kunnes jyvät muuttuvat läpikuultaviksi. Lisää noin desin verran kuivaa vermuttia, sekoittele edelleen ja läpi koko valmistuksen. Kun vermutti on imeytynyt riisiin, ala lisäämään kiehuvaa kasvislientä noin pari-kolme desiä kerrallaan. Lisäile lisää lientä vasta, kun neste on lähes imeytynyt, kuitenkin niin, että riisillä on kokoajan nestettä, jossa porista. Älä päästä palamaan pohjaan. Juuri ennen valmistumista lisää kaikki loput mausteet ja tarkasta suola. Juustoksi käytin tällä kertaa Pecorino Romanoa, kun sitä oli niin muhkea pala jääkaapissa. Parmiggiano sopii tietenkin hurjan hyvin.

Parasta risotto on, kun riisi on vielä juuri ja juuri al dente, paras rakenne on kostea ja suorastaan valuva.


   




Herkullista pääsiäistä!