sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Sushia..

... siihen tulee välillä ihan hirmuinen himo, pakkomielteen vallassa puolen yön aikaan kahlaat netistä 24h sushi-delivery-servicejä.. Hmmm. Niitä ei löydy. Siinä olisi oiva markkinarako.

Ravintolassa valmiit platterit on aina auttamattoman riittämättömiä, hotkaiset sen hetkessä ja himo vaan kasvaa. Tarvitset saada lisää. Tee itse - ei se niin vaikeaa ole. Sitten sitä riittää, melko varmasti liiankin kanssa, päädyt todennäköisesti hyvän mielen sushiähkyyn..





Ainoa asia mikä sushin teossa on edes jonkin verran haasteellista, on riisin keitto. Siinäkin onnistut, kun seuraat tarkasti ohjeita pussin kyljestä. Tässä vinkkejä, joita olen kerännyt ystäviltäni, sushiguruilta PQ.lta ja SannaS.ltä.


      SUMESHI - SUSHIRIISI





500 g japanilaista sushiriisiä
vettä

Awasezu

1 dl riisiviinietikkaa
0,75 dl sokeria
2 tl suolaa




1.Kaada koko paketti riisiä suureen paksupohjaiseen kattilaan, huuhtele riisiä kylmässä vedessä vaihtaen vettä useaan kertaan, kunnes vesi pysyy kirkkaana. 

2. Lisää riisin päälle vettä niin paljon, että riisit peittyvät noin sentillä. Anna riisin seistä kylmässä vedessä noin 10 minuuttia.

3. Laita kansi päälle, kuumenna riisit nopeasti kiehuvaksi täydellä teholla.

4. Kun vesi kiehuu, käännä lämpö pienemmälle ja kiehuta noin 10 minuuttia.

5. Nosta kattila levyltä, anna riisin hautua 20 minuuttia kannen alla. Älä kurki kannen alle, anna riisin vielä kypsyä rauhassa tasaisessa lämmössä.

6. Valmista awasezu-kastike, yhdistä riisiviinietikka, sokeri ja suola pienessä kulhossa. Lämmitä hetken mikrossa, että sokeri sulaa.

7. Kumoa riisi laakeaan astiaan, kääntele varovasti awasezu sekaan puulastalla. Jäähdytä huoneenlämmössä, jääkaapissa etikkariisi kovettuu.

                                     ***


Seuraavaksi alkaakin ihana misojen teko. Teen tästä rituaalin, pilkon kaiken valmiiksi kauniisti esille - visuaalisuus on suuri osa japanilaista ja Kistinkin keittiötä. Siitä sitten rullaamaan makeja ja pyörittelemään nigirejä.






           








   


   TONNIKALAMAJONEESI


 
1 tlk tonnikalapaloja vedessä
1 dl majoneesia
suolaa
mustapippuria
(chiliä)

Sushin kanssa maistuu myös tonnikalamajoneesi, jonka voit maustaa vain suolalla ja mustapippurilla tai sitten tulisemmin chilillä. Valuta tonnikala hyvin ja lisää muut ainekset.

Tonnikalamajoneesia voit käyttää nigirin päällisenä tai vaikka Gunkan maki-sushiveneissä.


                                       ***




Sushit ovat kuin pieniä leivoksia. Niin

suloisia!








2 kommenttia:

Minttumaari kirjoitti...

Kiitos hyvistä ohjeista - uskaltaisinkohan mäkin kokeilla? Mitenkäs ton lohen kanssa? Pidätkö sitä jossain suolavedessä "kypsymässä"?

KistiKoo kirjoitti...

Hei Minttumaari, tottakai uskallat. Sushinteko on mukavaa askartelua! Kyllä tuo lohi on ihan merellisessä suolavedessä "kypsynyttä", raakaa kalaa. Varmista vain, että saat hyvää tuoretta kalaa luotettavasta kaupasta. Useissa kaupoissa jopa leikkaavat kalan sinulle siivuiksi, jos haluat. Myös kylmäsavulohta voit käyttää. Tulenko apuun? :)