perjantai 6. huhtikuuta 2012

Saltimbocca & sitruunainen sahramirisotto

On pääsiäinen, ihana pitkä viikonloppu. Viime viikon Lapin reissun jälkeen leppoisa kotona hengailu tuntuukin enemmän kuin tarpeelliselta ja johtaa useisiin keittiössä vietettyihin tunteihin. MasterChefin Johannan, jota suuresti ihailen, tänä tiistaina painetehtävässä loihtima hurjan kaunis annos toi inspiraation kehittää pitkäperjantain kotiruoka samaan muotoon.





Menuulla on keväinen broiskusta valmistettu saltimbocca, hyvin kirpsakan sitruunaista sahramirisottoa, vihreää tankoparsaa ja uunikirsikkatomaatteja.


                  SALTIMBOCCA



2 pkt prosciutto di parmaa
500 g broilerin rintafileitä
tuoretta salviaa
hyvää oliiviöljyä

vihreää tankoparsaa, kirsikkatomaatteja, tuoretta basilikaa, yrttiöljyä


Levitä paketti herkullista ilmakuivattua prosciuttoa folion päälle. Friteeraa nopeasti suurimmat salvian lehdet hyvässä oliiviöljyssä, tämä ei pakollista, itse vain tykkään niin salvialle aina tehdä. Maista yksi - on ihanan rapsakka maku! Leikkaa broilerin rintafileet muhkeiksi pitkiksi suikaleiksi ja asettele tasapaksuksi pötköksi prosciuton päälle. Viimeisenä asettele salvian lehdet tasaisesti. Salviaa saisi mielestäni olla enemmänkin kuin mitä laitoin - lasten takia en uskaltanut laittaa enempää. Kierrä rullaksi kääretortun tapaan ja kääräise folio ympärille tiiviiksi pötkyläksi.

Tässä välissä laitetaan kaikki misat tosi hyvään kondikseen. Kun olet lähes valmis aloittamaan risoton teon, voit laittaa pötkylät uuniin 200 C asteiseen uuniin 30 minuutiksi. Laita viimeisiksi 15 minuutiksi mukaan uuniin kirsikkatomaatin puolikkaat, joiden päälle on rouhittu suolaa ja ripoteltu tuoretta basilikaa.

Anna kääröjen vetäytyä vielä hetki ennen leikkuuta.






























Risottoja teen paljon. Niiden tekemisessä on jotain terapeuttista, pikkuruiset, avuttomat riisin jyväset tarvitsevat sinua, et saa jättää niitä yksin. Kait siinä äidinvaistot herää ;)



        SITRUUNAINEN SAHRAMIRISOTTO




5 dl Scottin Superfino Carnaroli risottoriisiä

oliiviöljyä
pieni sipuli
pari valkosipulin kynttä
kuivaa vermuttia
kiehuvaa kasvislientä
mustapippuria
1 ½ sitruunan mehu
hieman raastettua sitruunan kuorta
tuoretta timjamia
sahramia
raastettua Pecorino Romano juustoa
sormisuolaa tarvittaessa





Freesaa pieneksi pilkottua sipulia hetken oliiviöljyssä. Lisää valkosipuli hieman kypsymään. Lisää riisit ja kuullota koko ajan sekoittaen kunnes jyvät muuttuvat läpikuultaviksi. Lisää noin desin verran kuivaa vermuttia, sekoittele edelleen ja läpi koko valmistuksen. Kun vermutti on imeytynyt riisiin, ala lisäämään kiehuvaa kasvislientä noin pari-kolme desiä kerrallaan. Lisäile lisää lientä vasta, kun neste on lähes imeytynyt, kuitenkin niin, että riisillä on kokoajan nestettä, jossa porista. Älä päästä palamaan pohjaan. Juuri ennen valmistumista lisää kaikki loput mausteet ja tarkasta suola. Juustoksi käytin tällä kertaa Pecorino Romanoa, kun sitä oli niin muhkea pala jääkaapissa. Parmiggiano sopii tietenkin hurjan hyvin.

Parasta risotto on, kun riisi on vielä juuri ja juuri al dente, paras rakenne on kostea ja suorastaan valuva.


   




Herkullista pääsiäistä!



Ei kommentteja: