tiistai 30. heinäkuuta 2013

Rapujuhlat

On taas rapujen aika. Rapujen syötiin liittyy hassuja rituaaleja, kuten ruokalappu sidotaan pöytänaapurin kaulaan, ensimmäinen rapu valitaan naapurille, ravulle omistetaan snapsi ja tietty ne railakkaat snapsilaulut - jeeee. Se se vasta on hauskaa, kun möreät, äänekkäät laulut raikaavat illan hämärtyessä kynttilän valossa. Kutsu ystävät juhlistamaan syksyn saapumista.




En ole koskaan raaskinut ostaa kotimaisia rapuja, mutta voin luvata, että hyvillä pakasteravuillakin saa mahtavat kekkerit aikaan. Viime syksynä ostin aivan loistavia Alfocanin espanjalaisia super jumbo makean veden rapuja tilliliemessä, joissa parasta ennen päiväys oli toukokuulle 2014. Kannattaa käyttää hieman aikaa netissä surffaamiseen, täältä rapujen arvosteluja löytää yleensä hyvin. Pakasteravuissa on todellakin eroja. Varasin näitä rapuja neljä pakettia viidelle hengelle. Kolme olisi ollut riittävä, noin 20 rapua jäi yli, joiden kuoret sitten kuivasin uunissa ja pakastin myöhempää rapukeittoa varten.





Pakasteravut sulatetaan hitaasti kylmässä itsekeitetyssä liemessä.


      PAKASTERAPUJEN TILLILIEMI


2 l vettä
2 dl olutta
n ½ dl merisuolaa
3 sokeripalaa
runsaasti tilliä


1. Kiehauta vesi, olut, suola ja sokeri.

2. Lisää tuoretta tilliä, jäähdytä liemi.

3. Poista tilli, lisää jäiset ravut ja runsaasti uutta tilliä.

4. Anna rapujen hitaasti sulaa ja maustua viileässä. Muista kuitenkin nostaa ravut ajoissa huoneenlämpöön. Nostele liemestä vasta juuri ennen tarjoilua.


Meillä ravut ovat aina näytelleet pääosaa illan pöydässä, mutta voit tietty tarjota myös pääruoaksi jonkun lämpimän raskaamman ruoan. Varaa tällöin rapuja vähemmän. Meillä syötiin alkuun suppilovahverokeittoa tryffeliöljyllä, sekä ilmakuivatulla kinkulla, mozzarellalla ja tuoreella basilikalla täytettyä leipää.






Varaa rapupöytään runsaasti paahtoleipää, tilliä, sitruunaa ja oikeaa voita leivän päälle. Juomaksi alkuun sopii kuohuvainen, rapujen kanssa olut ja tietenkin snapsit, itse tykkään jääkylmästä Akvavitista eniten. Rapujen syönti on hyvin sottaista puuhaa, joten varaa iso kasa paperiservettejä kankaisten lisäksi ja laita jokaiselle oma pieni vesikulho, jossa huuhtaista välillä sormia.

Tein kaikille oman laulukirjan, jotta snapsilaulujen laulaminen olisi helpompaa. Kaikki pääsevät mukaan. Tyyliin tietysti kuuluu, että jokaisella on hihasta vedettävänä soololaulu kirjan ulkopuolelta. Illan mittaan rohkeus kasvaa ja kaikista tulee aivan loistavia laulajia.

               Skål!


                        ♪♪ 

         " Minne -
          muisti katosi minne?
           Juhlista selvisimme
       ...
muistikatkoja on.
          Minne -
      lähtisin vaikka minne,
           kunhan selvittäisimme,
    miksi näin käynyt on.
          Mutta keinon mä tiedän mi apua tuo,
             ota ryyppy ja muistisi juo. "


                             ♪♪ 







maanantai 15. heinäkuuta 2013

Välimerellinen meze

Olen tähän asti tehnyt vain reseptillisiä poustauksia, mutta tähän tarinaan liittyy nyt vain kuvia ihanasta illasta, kun ystävien kesken kokoonnuimme meille juhannusaaton vastaanottamiseen ennen kuin kirmasimme niitylle taikoja tekemään. Kuvien ottaminen ruoasta on suuri intohimoni - samoin kuin illallisten järjestäminen.


 




Menu oli Välimeren itäisimpien maiden ja Lähi-Idän keittiöiden inspiroima meze, ehkä ripauksella Kreikkaa, Turkkia, Kyprosta, Libanonia, Egyptiäkin. Alkuun tarjoilin drinkin, johon oli käytetty Joghurt Bols likööriä, vodkaa, kurkkua, limeä, minttua ja basilikaa. Aivan mahtavan raikas aperitiivi. Kaikki me tytöt tykättiin.






Mezeaterialla söimme grillattua karitsan paahtopaistia, kanasouvlakia ja mausteista makkaraa. Olin tehnyt tsatsikin, hummuksen, baba ganoushin, taboulehin, fenkoli slaw salaatin ja focaccian itse. Lisäksi oli aitoa kreikkalaista fetaa ja dolmadeksia. Keli oli mitä täydellisin ulkona syömiseen.

Reseptit täältä: Hummus Tsatsiki Focaccia






Laseistamme löytyi valikoima kevyitä raikkaita oluita - italialaista Peronia, espanjalaista Estrellaa, kyproslaista Keoa, meksikolaista SOLia ja Coronaa. Nautimme myös jääkylmää ranskalaista Louis Massing shampanjaa ja vielä jälkiruoan kanssa chileläistä Fresitaa.

Jälkiruoaksi tein kovin marjaisan marenkiunelman Pavlovan, mihin reseptin löydät täältä: Pavlova 

Ihana juhannus!



sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Konjakkinen kirsikkahillo

Rakkaudella itse tehtyä konjakilla maustettua kirsikkahilloa ja juustokakkua - miltäs kuulostaa - melkoisen herkullinen yhdistelmä aikuiseen makuun. Viime kesänä tehtyjä hilloja en meinannut millään raaskia syödä, kun se oli niin hyvää, säästelin parempiin pitoihin - mutta onneksi nyt uusi kirsikkasato on kypsynyt ja saa taas tehdä uuden satsin. Ole nopea, älä myöhästy - kohta tämänkin vuoden sato on syöty, et halua jäädä ilman tätä kesämuistojen makuista herkkua.





KONJAKILLA MAUSTETTU KIRSIKKAHILLO




2 kg kypsiä meheviä kirsikoita
1 dl vettä
1 kg hillosokeria

(loraus konjakkia)

1. Huuhtele kirsikat, poista kannat. Kivien poistamiseen suosittelen lämpimästi hommaamaan kuvassa näkyvän kirsikankiven poistajan, toimii loistavasti ja kivien poisto on äärimmäisen nopeaa. Joskus olen käsin poistanut ja meinas kyllä usko loppua.

2. Kuumenna vesi ja kirsikat kattilassa. Sekoita hillosokeri höyryävään seokseen. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Kuori koko ajan pintaan nousevaa vaahtoa. Lopuksi voit lorauttaa joukkoon konjakkia makusi mukaan, älä sitten enää keittele.

3. Anna hillon jäähtyä puolisen tuntia.

4. Annostele hillo puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin, sulje kannet hyvin. Nosta purkit jääkaappiin, kun ovat jäähtyneet. Hillo hyytyy noin vuorokaudessa.


Tarjoa kirsikkahilloa vaikka mudcaken kanssa, reseptini löydät täältä:

Mudcake & kirsikkahilloa


maanantai 8. heinäkuuta 2013

Pavlova

Pavlova on aivan unelmajälkkäri - marenkia, kermavaahtoa ja ihania kesän marjoja. Usein jää valkuaisia käyttämättä, kun tekee jädeä tai crème brûléeta, pakastan ne myöhempiä herkkuja varten. Juhannuksena kokoonnuimme ihanaisten naisten kanssa meille syöpöttelemään ja höpöttelemään ennen kuin suuntasimme kukkaseppele päässä niitylle taikoja tekemään.





         PAVLOVA


  

6 kananmunan valkuaista
3,75 dl Siro erikoishienoa sokeria
3 tl maissitärkkelystä
1,5 tl sitruunan tai limen mehua

kakun päälle

3 dl kermaa vaahdotettuna
vaniljasokeria
marjoja tai hedelmiä
mintunlehtiä
tomusokeria








1. Laita uuni 125 asteeseen lämpenemään. Piirrä leivinpaperin nurjalle puolelle haluamasi kokoinen ympyrä avuksi, peitä pelti leivinpaperilla. Ota huomioon, että marenki hieman leviää uunissa eli ethän tee liian isoa ympyrää.

2. Vaahdota huoneenlämpöiset valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi mielellään yleiskoneella. Lisää noin puolet sokerista vaahtoon koko ajan vatkaten. Sekoita maissitärkkelys loppuun sokeriin ja lisää vähitellen loputkin vaahtoon. Anna yleiskoneen pyöriä kunnes marenki on kauniin kiiltävää ja valkoista. Lisää viimeiseksi edelleen vatkaten sitruunan tai limen mehu.

3. Levitä pohjaksi ohuelti marenkia ympyrän sisään. Nostele pohjan päälle kekoja vierekkäin ikään kuin korkeaksi pesäksi, jonka sisään jää syvennys täytteitä varten. Mielestäni tämä näyttää kivemmalta, kun on vähän kyhätyn näköinen, mutta jos tykkäät mieluummin pursottaa tyllalla kauniit kruunut, niin tee se ihmeessä. Kukin tyylillään. 

4. Paista uunin alatasolla noin 1h 30 min, varoen, ettei marenki ala tummumaan päältä.

5. Tässä tärkeä juttu - älä koskaan lähde siirtämään Pavlovaa liian aikaisin pelliltä, se menee hurjan helposti rikki ennen kuin on ehtinyt vähän kovettua. Eli anna rauhassa jäähtyä.

6. Juuri ennen tarjoilua vatkaa kerma, makeuta se halutessasi vaniljasokerilla, koristele tuoreilla kesän marjoilla ja mintunlehdillä. Ripottele tomusokeria viimeiseksi pintaan.


 


 




Lisää loistavia Pavlova vinkkejä löytyy esimerkiksi tästä linkistä.

http://siskotkokkaa.blogspot.fi/2012/04/marenkitorttu-eli-pavlova-olivian.html