tiistai 30. heinäkuuta 2013

Rapujuhlat

On taas rapujen aika. Rapujen syötiin liittyy hassuja rituaaleja, kuten ruokalappu sidotaan pöytänaapurin kaulaan, ensimmäinen rapu valitaan naapurille, ravulle omistetaan snapsi ja tietty ne railakkaat snapsilaulut - jeeee. Se se vasta on hauskaa, kun möreät, äänekkäät laulut raikaavat illan hämärtyessä kynttilän valossa. Kutsu ystävät juhlistamaan syksyn saapumista.




En ole koskaan raaskinut ostaa kotimaisia rapuja, mutta voin luvata, että hyvillä pakasteravuillakin saa mahtavat kekkerit aikaan. Viime syksynä ostin aivan loistavia Alfocanin espanjalaisia super jumbo makean veden rapuja tilliliemessä, joissa parasta ennen päiväys oli toukokuulle 2014. Kannattaa käyttää hieman aikaa netissä surffaamiseen, täältä rapujen arvosteluja löytää yleensä hyvin. Pakasteravuissa on todellakin eroja. Varasin näitä rapuja neljä pakettia viidelle hengelle. Kolme olisi ollut riittävä, noin 20 rapua jäi yli, joiden kuoret sitten kuivasin uunissa ja pakastin myöhempää rapukeittoa varten.





Pakasteravut sulatetaan hitaasti kylmässä itsekeitetyssä liemessä.


      PAKASTERAPUJEN TILLILIEMI


2 l vettä
2 dl olutta
n ½ dl merisuolaa
3 sokeripalaa
runsaasti tilliä


1. Kiehauta vesi, olut, suola ja sokeri.

2. Lisää tuoretta tilliä, jäähdytä liemi.

3. Poista tilli, lisää jäiset ravut ja runsaasti uutta tilliä.

4. Anna rapujen hitaasti sulaa ja maustua viileässä. Muista kuitenkin nostaa ravut ajoissa huoneenlämpöön. Nostele liemestä vasta juuri ennen tarjoilua.


Meillä ravut ovat aina näytelleet pääosaa illan pöydässä, mutta voit tietty tarjota myös pääruoaksi jonkun lämpimän raskaamman ruoan. Varaa tällöin rapuja vähemmän. Meillä syötiin alkuun suppilovahverokeittoa tryffeliöljyllä, sekä ilmakuivatulla kinkulla, mozzarellalla ja tuoreella basilikalla täytettyä leipää.






Varaa rapupöytään runsaasti paahtoleipää, tilliä, sitruunaa ja oikeaa voita leivän päälle. Juomaksi alkuun sopii kuohuvainen, rapujen kanssa olut ja tietenkin snapsit, itse tykkään jääkylmästä Akvavitista eniten. Rapujen syönti on hyvin sottaista puuhaa, joten varaa iso kasa paperiservettejä kankaisten lisäksi ja laita jokaiselle oma pieni vesikulho, jossa huuhtaista välillä sormia.

Tein kaikille oman laulukirjan, jotta snapsilaulujen laulaminen olisi helpompaa. Kaikki pääsevät mukaan. Tyyliin tietysti kuuluu, että jokaisella on hihasta vedettävänä soololaulu kirjan ulkopuolelta. Illan mittaan rohkeus kasvaa ja kaikista tulee aivan loistavia laulajia.

               Skål!


                        ♪♪ 

         " Minne -
          muisti katosi minne?
           Juhlista selvisimme
       ...
muistikatkoja on.
          Minne -
      lähtisin vaikka minne,
           kunhan selvittäisimme,
    miksi näin käynyt on.
          Mutta keinon mä tiedän mi apua tuo,
             ota ryyppy ja muistisi juo. "


                             ♪♪ 







Ei kommentteja: