torstai 7. marraskuuta 2013

Croque Madame muffinssit

Juuri sinä täydellisenä, kauniina viikonloppuaamuna, kun maailma hymyilee, eikä ole kiire minnekään, on ihana nousta hemmottelemaan rakkaita herkullisella aamiaisella. 

Löysin kerran sattumalta kanavia surffatessani tunnelmallisen kokkiohjelman nimeltä "Pieni keittiö Pariisissa", jossa suloinen, pieni Rachel Khoo teki houkuttelevan näköisiä Croque Madame muffinsseja. Reseptin helppous ja toisaalta erikoisuus jäi mieleen. Raaka-aineet melkein löytyvät aina valmiiksi jääkaapista, eikä tekeminen vaadi mitään ihmeellistä ponnistusta - näitä piti ehdottomasti kokeilla. Tässä muffinssit Kistin tapaan.



  

CROQUE MADAME MUFFINSSIT 




8 vaaleaa paahtoleipäviipaletta
voisulaa
savukinkkua tai paistettua pekonia
8 pientä kananmunaa
Parmiggiano reggiano raastetta

Bechamel:

1 rkl voita
1 rkl vehnäjauhoja
2 dl maitoa
suolaa
muskottipähkinää
mustapippuria
dijon-sinappia
(Aurajuustoa)




Aloita valmistamalla bechamel. Sulata kattilassa voi, lisää jauhot, anna kiehahtaa, mutta älä ruskista. Lisää maito koko ajan sekoittaen. Mausta suolalla, muskottipähkinällä ja mustapippurilla. Kiehauta miedolla lämmöllä sekoitellen noin viisi minuuttia. Lisää dijon ja murustettu aurajuusto.

Paista pekoni, jos käytät sitä kinkun sijasta.

Leikkaa paahtoleipäviipaleista kuoret pois. Kaulitse leivät ohuiksi ja voitele molemmin puolin voisulalla.

Painele leipäviipaleet muffinssivuokiin. Laita pohjalle reilusti rapeaa pekonia tai voimakasta kinkkua. Riko kananmuna leivän sisälle, mutta ole varovainen, ettei valkuainen täytä koko leipää, haluathan saada bechamelinkin vielä mahtumaan. Itse rikoin munat ensin eroitellen valkuaisen lasiin. Kaadoin keltuaisen muffinssin sisälle ja nostelin lusikalla valkuaista sen verran kuin sain mahtumaan. Viimeiseksi nostele pari lusikallista kastiketta munan päälle ja raasta runsaasti parmesanjuustoa kuorrutukseksi.

Paista 180°C asteessa noin 15 minuuttia, tällöin keltuaisen pitäisi jäädä valuvaksi, paista vielä viisi minuuttia, jos haluat kovan keltuaisen.






Tarjoa kirsikkatomaattien, basilikan ja esimerkiksi passionhillon kanssa - nauti parhaassa, rakkaassa seurassa!






torstai 24. lokakuuta 2013

Kauhujen keittiössä

Halloweenia on viime vuosina alettu viettämään täällä Pohjolassakin - silloin on lupa hullutella ja olla pikkaisen tuhma. Silmiin vedetään mustaa kajalia ja huulet punataan räiskyvän punaisella huulimaalilla ennen kuin istuudutaan tummanpuhuvaan pelottavaan juhlapöytään, jonka hämähäkit ovat vallanneet ja jonka menu herättää lähinnä epäluuloja - sammakonkutua, merenhirviöitä, kummittelevan eläimen lihaksia - hui. Lasten ilmeet olivat ikimuistoiset, kun he tavailivat menuuta hämmentyneenä. 






Hirwittävä Halloween

Myrkkyjogurttia

Bols Natural Yoghurt liqueuriä, kurkkua, limeä, yrttejä, jäitä 

Limaista sammakonkutua

Musta risotto merenhirviöistä

Kummittelevan eläimen lihaksia

Lihaa, multaisia maasta kaivettuja mukuloita viipaloituna, punaista kastiketta, myrkyllistä lehtivihreää, hiivalla kohotettuja jauhoja

Homeisia juustoja

Kummitustalon lajitelma ikivanhoja juustoja

Crème Brûlée

Yököttävän makeita jähmettyneitä maitotuotteita








Bols Natural Yoghurt Liqueuriä
raastettua tuorekurkkua
tuoreita yrttejä, esim. basilikaa tai minttua 
limen mehua
tilkka extra virgin oliiviöljyä
jäitä
(pikku loraus vodkaa)


Alkuun myrkytin vieraamme myrkkyjogurttijuomalla, joka on kehittynyt jonkinmoiseksi bravuurikseni. Bolsin Natural Yoghurt Liqueur näyttelee drinksussa pääosaa, se hölskytellään sekaisin limen mehun, raastettun tuorekurkun ja yrttien kanssa. Lapsille sama drinkki syntyy maustamattomasta jogurtista muiden raaka-aineiden kanssa, makeuta vielä lapsen suuhun sopivammaksi sokerilla tai hunajalla.


Alkuruokana tarjoilin pöytääni istuneille piruille ja vampyyreille limaista sammakonkutua, joka oli pastavärillä värjättyä mustaa risottoa merenhirviöistä. Mehevä äyriäisrisotto hukutettiin herkulliseen parmiggiano reggiano raasteeseen ja annos viimeisteltiin muutamalla jättikatkaravunpyrstöllä.


Pääruoaksi lautaselle hiipi kummittelevan eläimen lihaksia - mehevä, paksu, mediumiksi paistettu naudan sisäfilepihvi, maustevoita, uunissa paahdettuja perunaviipaleita, punaviinikastiketta ja salaattia. Leivän paistoin hapanjuuritaikinasta.






Illallista ei voisi makeammin päättää kuin poltetulta sokerilta ja kermaiselta vaniljalta maistuvalla Crème Brûléella. Näin tälläkin kertaa ja kaikki tykkäsivät.

Resepti ja muutama vinkki tämän jälkkärin onnistumiseen löytyvät täältä

  Crème Brûlée


Rauhallista pyhäinpäivää! Vietetään sitä ystävien seurassa tänäkin vuonna.




tiistai 30. heinäkuuta 2013

Rapujuhlat

On taas rapujen aika. Rapujen syötiin liittyy hassuja rituaaleja, kuten ruokalappu sidotaan pöytänaapurin kaulaan, ensimmäinen rapu valitaan naapurille, ravulle omistetaan snapsi ja tietty ne railakkaat snapsilaulut - jeeee. Se se vasta on hauskaa, kun möreät, äänekkäät laulut raikaavat illan hämärtyessä kynttilän valossa. Kutsu ystävät juhlistamaan syksyn saapumista.




En ole koskaan raaskinut ostaa kotimaisia rapuja, mutta voin luvata, että hyvillä pakasteravuillakin saa mahtavat kekkerit aikaan. Viime syksynä ostin aivan loistavia Alfocanin espanjalaisia super jumbo makean veden rapuja tilliliemessä, joissa parasta ennen päiväys oli toukokuulle 2014. Kannattaa käyttää hieman aikaa netissä surffaamiseen, täältä rapujen arvosteluja löytää yleensä hyvin. Pakasteravuissa on todellakin eroja. Varasin näitä rapuja neljä pakettia viidelle hengelle. Kolme olisi ollut riittävä, noin 20 rapua jäi yli, joiden kuoret sitten kuivasin uunissa ja pakastin myöhempää rapukeittoa varten.





Pakasteravut sulatetaan hitaasti kylmässä itsekeitetyssä liemessä.


      PAKASTERAPUJEN TILLILIEMI


2 l vettä
2 dl olutta
n ½ dl merisuolaa
3 sokeripalaa
runsaasti tilliä


1. Kiehauta vesi, olut, suola ja sokeri.

2. Lisää tuoretta tilliä, jäähdytä liemi.

3. Poista tilli, lisää jäiset ravut ja runsaasti uutta tilliä.

4. Anna rapujen hitaasti sulaa ja maustua viileässä. Muista kuitenkin nostaa ravut ajoissa huoneenlämpöön. Nostele liemestä vasta juuri ennen tarjoilua.


Meillä ravut ovat aina näytelleet pääosaa illan pöydässä, mutta voit tietty tarjota myös pääruoaksi jonkun lämpimän raskaamman ruoan. Varaa tällöin rapuja vähemmän. Meillä syötiin alkuun suppilovahverokeittoa tryffeliöljyllä, sekä ilmakuivatulla kinkulla, mozzarellalla ja tuoreella basilikalla täytettyä leipää.






Varaa rapupöytään runsaasti paahtoleipää, tilliä, sitruunaa ja oikeaa voita leivän päälle. Juomaksi alkuun sopii kuohuvainen, rapujen kanssa olut ja tietenkin snapsit, itse tykkään jääkylmästä Akvavitista eniten. Rapujen syönti on hyvin sottaista puuhaa, joten varaa iso kasa paperiservettejä kankaisten lisäksi ja laita jokaiselle oma pieni vesikulho, jossa huuhtaista välillä sormia.

Tein kaikille oman laulukirjan, jotta snapsilaulujen laulaminen olisi helpompaa. Kaikki pääsevät mukaan. Tyyliin tietysti kuuluu, että jokaisella on hihasta vedettävänä soololaulu kirjan ulkopuolelta. Illan mittaan rohkeus kasvaa ja kaikista tulee aivan loistavia laulajia.

               Skål!


                        ♪♪ 

         " Minne -
          muisti katosi minne?
           Juhlista selvisimme
       ...
muistikatkoja on.
          Minne -
      lähtisin vaikka minne,
           kunhan selvittäisimme,
    miksi näin käynyt on.
          Mutta keinon mä tiedän mi apua tuo,
             ota ryyppy ja muistisi juo. "


                             ♪♪ 







maanantai 15. heinäkuuta 2013

Välimerellinen meze

Olen tähän asti tehnyt vain reseptillisiä poustauksia, mutta tähän tarinaan liittyy nyt vain kuvia ihanasta illasta, kun ystävien kesken kokoonnuimme meille juhannusaaton vastaanottamiseen ennen kuin kirmasimme niitylle taikoja tekemään. Kuvien ottaminen ruoasta on suuri intohimoni - samoin kuin illallisten järjestäminen.


 




Menu oli Välimeren itäisimpien maiden ja Lähi-Idän keittiöiden inspiroima meze, ehkä ripauksella Kreikkaa, Turkkia, Kyprosta, Libanonia, Egyptiäkin. Alkuun tarjoilin drinkin, johon oli käytetty Joghurt Bols likööriä, vodkaa, kurkkua, limeä, minttua ja basilikaa. Aivan mahtavan raikas aperitiivi. Kaikki me tytöt tykättiin.






Mezeaterialla söimme grillattua karitsan paahtopaistia, kanasouvlakia ja mausteista makkaraa. Olin tehnyt tsatsikin, hummuksen, baba ganoushin, taboulehin, fenkoli slaw salaatin ja focaccian itse. Lisäksi oli aitoa kreikkalaista fetaa ja dolmadeksia. Keli oli mitä täydellisin ulkona syömiseen.

Reseptit täältä: Hummus Tsatsiki Focaccia






Laseistamme löytyi valikoima kevyitä raikkaita oluita - italialaista Peronia, espanjalaista Estrellaa, kyproslaista Keoa, meksikolaista SOLia ja Coronaa. Nautimme myös jääkylmää ranskalaista Louis Massing shampanjaa ja vielä jälkiruoan kanssa chileläistä Fresitaa.

Jälkiruoaksi tein kovin marjaisan marenkiunelman Pavlovan, mihin reseptin löydät täältä: Pavlova 

Ihana juhannus!



sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Konjakkinen kirsikkahillo

Rakkaudella itse tehtyä konjakilla maustettua kirsikkahilloa ja juustokakkua - miltäs kuulostaa - melkoisen herkullinen yhdistelmä aikuiseen makuun. Viime kesänä tehtyjä hilloja en meinannut millään raaskia syödä, kun se oli niin hyvää, säästelin parempiin pitoihin - mutta onneksi nyt uusi kirsikkasato on kypsynyt ja saa taas tehdä uuden satsin. Ole nopea, älä myöhästy - kohta tämänkin vuoden sato on syöty, et halua jäädä ilman tätä kesämuistojen makuista herkkua.





KONJAKILLA MAUSTETTU KIRSIKKAHILLO




2 kg kypsiä meheviä kirsikoita
1 dl vettä
1 kg hillosokeria

(loraus konjakkia)

1. Huuhtele kirsikat, poista kannat. Kivien poistamiseen suosittelen lämpimästi hommaamaan kuvassa näkyvän kirsikankiven poistajan, toimii loistavasti ja kivien poisto on äärimmäisen nopeaa. Joskus olen käsin poistanut ja meinas kyllä usko loppua.

2. Kuumenna vesi ja kirsikat kattilassa. Sekoita hillosokeri höyryävään seokseen. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Kuori koko ajan pintaan nousevaa vaahtoa. Lopuksi voit lorauttaa joukkoon konjakkia makusi mukaan, älä sitten enää keittele.

3. Anna hillon jäähtyä puolisen tuntia.

4. Annostele hillo puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin, sulje kannet hyvin. Nosta purkit jääkaappiin, kun ovat jäähtyneet. Hillo hyytyy noin vuorokaudessa.


Tarjoa kirsikkahilloa vaikka mudcaken kanssa, reseptini löydät täältä:

Mudcake & kirsikkahilloa


maanantai 8. heinäkuuta 2013

Pavlova

Pavlova on aivan unelmajälkkäri - marenkia, kermavaahtoa ja ihania kesän marjoja. Usein jää valkuaisia käyttämättä, kun tekee jädeä tai crème brûléeta, pakastan ne myöhempiä herkkuja varten. Juhannuksena kokoonnuimme ihanaisten naisten kanssa meille syöpöttelemään ja höpöttelemään ennen kuin suuntasimme kukkaseppele päässä niitylle taikoja tekemään.





         PAVLOVA


  

6 kananmunan valkuaista
3,75 dl Siro erikoishienoa sokeria
3 tl maissitärkkelystä
1,5 tl sitruunan tai limen mehua

kakun päälle

3 dl kermaa vaahdotettuna
vaniljasokeria
marjoja tai hedelmiä
mintunlehtiä
tomusokeria








1. Laita uuni 125 asteeseen lämpenemään. Piirrä leivinpaperin nurjalle puolelle haluamasi kokoinen ympyrä avuksi, peitä pelti leivinpaperilla. Ota huomioon, että marenki hieman leviää uunissa eli ethän tee liian isoa ympyrää.

2. Vaahdota huoneenlämpöiset valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi mielellään yleiskoneella. Lisää noin puolet sokerista vaahtoon koko ajan vatkaten. Sekoita maissitärkkelys loppuun sokeriin ja lisää vähitellen loputkin vaahtoon. Anna yleiskoneen pyöriä kunnes marenki on kauniin kiiltävää ja valkoista. Lisää viimeiseksi edelleen vatkaten sitruunan tai limen mehu.

3. Levitä pohjaksi ohuelti marenkia ympyrän sisään. Nostele pohjan päälle kekoja vierekkäin ikään kuin korkeaksi pesäksi, jonka sisään jää syvennys täytteitä varten. Mielestäni tämä näyttää kivemmalta, kun on vähän kyhätyn näköinen, mutta jos tykkäät mieluummin pursottaa tyllalla kauniit kruunut, niin tee se ihmeessä. Kukin tyylillään. 

4. Paista uunin alatasolla noin 1h 30 min, varoen, ettei marenki ala tummumaan päältä.

5. Tässä tärkeä juttu - älä koskaan lähde siirtämään Pavlovaa liian aikaisin pelliltä, se menee hurjan helposti rikki ennen kuin on ehtinyt vähän kovettua. Eli anna rauhassa jäähtyä.

6. Juuri ennen tarjoilua vatkaa kerma, makeuta se halutessasi vaniljasokerilla, koristele tuoreilla kesän marjoilla ja mintunlehdillä. Ripottele tomusokeria viimeiseksi pintaan.


 


 




Lisää loistavia Pavlova vinkkejä löytyy esimerkiksi tästä linkistä.

http://siskotkokkaa.blogspot.fi/2012/04/marenkitorttu-eli-pavlova-olivian.html   

keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Hummus

Aaaaah - hummus. Miten se voikin olla kaikessa yksinkertaisuudessaan niin taivaallisen hyvää. Voit tehdä siitä sitruunaisen raikasta tai valkosipulisen voimakasta - fiiliksen ja seuran mukaan. Resepti on kutakuinkin maailman helpoin. Sekoittimeen vaan - surr surr -  ja ei kun dippaamaan.







HUMMUS




1 prk kikherneitä
oliiviöljyä
1 sitruuna
n 2-3 rkl tahini seesaminsiementahnaa
(2 valkosipulin kynttä)
suolaa tarvittaessa
paprikajauhetta koristeluun
pinnalle lisää oliiviöljyä






Ota muutama nätti kikherne syrjään ennen kuin kaadat loput valutetut kikherneet tehosekoittimeen. Purista sekaan yhden sitruunan mehu (tai vähemmän - makusi mukaan), lisää aluksi hieman yli puoli desiä hyvää oliiviöljyä, tahinitahna (ja puristetut valkosipulin kynnet, jos niitä haluat käyttää). Surruttele tehosekoittimessa sekaisin, lisää oliiviöljyä sitä mukaa kun rakenne ja maku sitä mielestäsi vaatii. Myös tahinia voit lisätä, jos se ei maistu tarpeeksi.

Valitse täydellinen kulho, johon pyöräytät hummuksen kauniisti. Ripottele pinnalle hieman paprikajauhetta, valuttele muutamia oliiviöljykierteitä ja asettele syrjään otetut kikherneet keoksi keskelle.







Dippaile hyvää tuoretta vaaleaa leipää hummukseen ja nauti mahtavassa seurassa.








sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Riimihärkää

Rakastan laadukasta lihaa - kuten niin kovin moni muukin, joten suussa sulava riimihärkä naudan sisäfileestä on kevään ylioppilaan tai ripille juuri päässeen juhlapöydän taattu katseenvangitsija. Tämä ei tosin ole mikään viime hetken tarjoiluvinkki, sillä valmistukseen saat varata vähintään viisi päivää.





 



RIIMIHÄRKÄ



1 kg naudan sisäfilettä
4 rkl merisuolaa
3 rkl hienoa sokeria
rouhittua mustapippuria
timjamia
salviaa

parmiggianoa
rucolaa






1. Leikkaa sisäfileestä mahdollisimman tasainen hyvä pala, poista kalvot.

2. Mausta sydämellä, älä reseptillä. Hiero mausteet hellästi lihan pintaan.

3. Laita file paistopussiin tiiviisti ilmat pois pyörittäen. Laita sopivassa astiassa jääkaappiin vuorokaudeksi, 24 tunnin päästä käännä file ympäri ja anna maustua vielä toinen vuorokausi.

4. Kahden vuorokauden päästä - ota liha pussista, kuivaa se talouspaperilla, suolaa kevyesti ja kääri tiukasti folioon. Tämän jälkeen file saa levätä 3 vuorokautta jääkaapissa.

5. Viiden vuorokauden päästä laita file foliossa pakastimeen kovettumaan, jotta sitä on helpompi leikata. Tämä vie ainakin noin 5 tuntia, mutta voit hyvin tehdä riimihärän pakastimeen jo viikkoja aiemmin ja ottaa sen juuri ennen tarjollepanoa sulamaan hieman. Varaa leikkuuseen kuitenkin tarpeeksi aikaa, sillä lihanleikkuu on jäisenä melko aikaa vievää. Leikkaa muutaman millin paksuisia viipaleita.

6. Asettele viipaleet kauniisti tarjolle, vuole parmiggianosta lastuja ja heittele huolettomasti muutama rucolan oksa vielä härän päälle.








Ohjeistusta löysin mm. tästä Nicolen reseptista:

http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/60818/Riimih%C3%A4rk%C3%A4/


keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Moussaka & Pastitsio

Kistin keittiössä maistui ja tuoksui kerran Rhodokselle. Bouzouki soi koko päivän, siemailimme Mythos olutta ja hieman kuplivaakin ystäväni kanssa ruoan valmistuksen lomassa. Kokkailu oli tarkoitus tehdä yhdessä, leivoin vain leivän valmiiksi aamulla.





Alkupalaksi oli dolmadeksia eli viininlehtikääryleitä, saganakia eli paistettua vuohenjuustoa, gigantes eli jättipapuja tomaattikastikkeessa, tuorejuustotäytteisiä makeita paprikoita, tsatsikia ja focacciaa. Dolmadekset, pavut, paprikat tulivat ihan suoraan purkista, mutta kyllä näitä kehtaa tarjota - loistavia tuotteita ovat. Dolmadeksia tehtiinkin muuten itse ystäväni SannaS.n kanssa vappupiknikille, aikamoinen homma niiden tekemisessä oli.



Tsatsikin on hyvä antaa maustua jonkun aikaa, voit myös joutua valuttamaan liian löysän jogurtin, joten aloittele siitä.

Tuoretta tirskuvan öljyistä focacciaa on ihana dippailla tsatsikiin.

Reseptit löydät täältä:

http://kistinkeittiossa.blogspot.com/2012/04/karitsan-potkaa-ja-tsatsikia.html

http://kistinkeittiossa.blogspot.com/2012/05/focaccia.html



Saganaki on paistettua kreikkalaista juustoa. Hyvin suolaista ja herkullista. Kaupasta löytyy ihan saganaki juuston nimellä 150 gramman pala vuohenjuustoa. Juustopala kastetaan kananmunaan, leivitetään vehnäjauhossa ja tämän jälkeen paistetaan pannulla ruskeaksi. Pinnalle puristetaan sitruunanmehua.


 
Pääruoaksi valitsimme moussakan ja horiatiki salaatin. Porukassamme oli rajoitteita, joten päätin tehdä jokaiselle omaan vuokaan annoksen. Ystäväni ei syö lihaa, moussaka taipuu soijarouheen avulla helpolla kasvisruoaksi. Tyttäreni ei pidä munakoisosta, pienellä kekseliäisyydellä moussaka muuttui hänen vuoassaan pastitsioksi, joka on kreikkalainen "makaroonilaatikko".


























     MOUSSAKA

2 isoa munakoisoa
5 rosamunda perunaa

jauhelihakastike:

600 g naudan ja/tai lampaan jauhelihaa
sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 rkl tomaattipyreeta
loraus punaviiniä
1 tlk kokonaisia säilyketomaatteja
(vettä)
lihafondia
suolaa
mustapippuria
tuoretta oreganoa, timjamia

hyvää oliiviöljyä paistamiseen

juustokastike:

2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
4 dl maitoa
suolaa
mustapippuria
muskottipähkinää
1 dl juustoraastetta

pinnalle juustoraastetta

Kreikkalaiset käyttäisivät esim kefalotirijuustoa, jonka maku muistuttaa gruyérea tai jopa parmesania, mutta sitä on melko vaikea Suomesta löytää. Joten valitse juusto omien mieltymystesi mukaan, jopa emmental käy. Itse käytin tällä kertaa ruotsalaista västerbottenostia ja parmesania.


Aloita jauhelihakastikkeen teosta. Kuutioi sipuli pieneksi, kuullottele hetki hyvässä oliiviöljyssä. Ruskista jauheliha, murskaa joukkoon valkosipulinkynnet. Ruskistele tomaattipyreeta pannulla hetki ennen kuin lorautat sekaan punaviiniä. Anna alkoholin hetki haihtua, kaada tölkkitomaatit sekaan. Mausta. Jätä kastike hiljalleen porisemaan kannen alle. Tarkasta nesteen määrä, lisää tarvittaessa vettä.


Viipaloi perunat ohuiksi viipaleiksi ja munakoisot n. 1 centin viipaleiksi. Paista munakoisoviipaleita oliiviöljyssä molemmin puolin, kunnes saavat väriä pintaansa ja hieman pehmenevät. Tee samoin perunaviipaleille. Voit myös käyttää valmiiksi keitettyä perunaa, jätä tuolloin viipaleet vähän paksummiksi ja voit ohittaa paistovaiheen.


Tee valkokastike. Sulata voi kattilassa, lisää jauhot - älä ruskista. Sekoita hyvin samalla kun lisäät maidon. Anna kiehahtaa. Mausta. Lopuksi lisää juustoraaste.


Voitele uunivuoat oliiviöljyllä. Lado vuokiin ensiksi pari kerrosta perunaa, sitten kerros munakoisoa ja jauhelihakastiketta (voit laittaa vähän valkokastikettakin ja juustoraastetta). Toista niin monta kerrosta, kun raaka-aineita riittää. Viimeiseksi kuorruta paksulla valkokastikekerroksella. Ripottele pinnalle vielä runsaasti juustoraastetta. 


Paista 225°C n. 40 minuuttia. Paistamisen loppuaikana voit suojata vuoan foliolla, jos pinta tummuu liikaa. Jätä moussaka vetäytymään ennen tarjoilua vähintään 15 minuutiksi, muutenkin rohkenen sanoa, että tämä ruoka vaan paranee uudelleen lämmitettäessä. 
























 

 




















                  καλή όρεξη! 


                  
       PASTITSIO


Tämä sama resepti on ilman munakoisoa muutettavissa pastitsioksi. Korvaa munakoisot pienillä kreikkalaisilla suurta riisinjyvää muistuttavilla makarooneilla. Lisää jauhelihakastikkeeseen nestettä tarpeeksi, jotta makaroonit pääsevät kypsyessään imemään nesteen. 








Jälkkäriks syötiin sitten isot crème brûléet. Taas. Mutta kun se vaan on niin hyvää ja huippunamia.

Reseptin löydät täältä:

http://kistinkeittiossa.blogspot.fi/search/label/Crème%20Brûlée